Draver in de kijker: Zeres Boszorg viert zijn 40ste verjaardag!

 

Zeres Boszorg geniet van zijn pensioen - Foto: privé archief, cfr. originele bron

Vandaag, woensdag 18 mei 2022, wordt Zeres Boszorg 40 jaar! "Een respectabele leeftijd voor een paard", zo schrijft 'De Hoefslag'. "Deze oude baas, staat in de drafsport bekend als een moeilijk paard. Voordat hij de renbaan in ging voor de wedstrijd om de Gouden Zweep, had hij al drie sulky’s kapot geslagen. Een moeilijk paard dat steigerde en bokte en waar trainers hun handen vol aan hadden.


Lastig karakter

“Misschien is dit eigenwijze karakter wel de reden dat hij zo oud “, vertelt Bianca Hulleman. Bianca is de oud-trainer van Zeres Boszorg en al heel erg lang de eigenaar. “Zeres Boszorg had een moeilijk karakter. Veel bekende trainers als Jan Wagenaar, Roelof Kromkamp, Hennie Grift en Tjitse Smeding zagen deze temperamentvolle heer wel zitten. Hij kon namelijk enorm hard. Als tweejarige ging hij al de baan op, waar hij tot zijn negende jaar werd uitgebracht in de drafsport. Het was echter ook zijn lastige karakter wat tegen hem werkte.”


Cadeau

Nadat Smeding het paard had gekocht, kwam hij onder de zorg van Bianca. Bianca was de verzorgster van Action Skoatter, een van de beste paarden uit de Nederlandse drafsport ooit en gek op lastige paarden. Na vele pogingen zag Smeding dat Zeres Boszorg , ondanks zijn snelheid niet geschikt was voor de baan. Zeres Boszorg was moeilijk rustig te krijgen en had er een hekel aan om ingespannen te worden. Hij dribbelde , bokte en deed eigenlijk alleen maar idioot. Na 78 starts, waarvan hij er twintig won en een prijzenpot van 48.560 gulden was het genoeg. Smeding gaf Zerrs Boszorg cadeau aan Bianca.


Traantje gelaten

“Hij krijgt minder spieren, heeft een grijs hoofd en hoort minder goed, maar hij is nog keihard op de benen. Omdat zijn gebit iets minder wordt, krijgt hij aangepast voer. Hij staat lekker buiten met een inloopstal en hij speelt en rent nog door de wei. Ook het rollen lukt hem nog steeds. Een half jaar geleden is de fokker nog naar hem komen kijken. Die moest toch wel een traantje wegpinken. Hij kon er maar niet over uit hoe hard hij nog op de benen is.”


Verjaardag vieren

“Woensdag vieren we zijn veertigste verjaardag. Daar maken we een echt feestje van. Zeres Boszorg heeft diverse records op zijn naam staan op de baan. Ik denk dat hij ook het record van oudste draver aan zijn lijstje kan gaan toevoegen.” "


Bron: De Hoefslag

Meer lezen over Dravers? Selecteer dan het label 'Draver' op deze blog of ga naar teamvantroje.be.

Groetjes, namens Ulaan en mezelf,
Ivy
Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar met Orror

Dubbel Draverplezier

Op welke kosten reken ik voor mijn wandelpaard?