Weekschema van mijn wandelpaard


Zoals je misschien al las in ankerpunt 2, hecht ik een groot belang aan variatie in het werken met mijn paard. Dit zowel mentaal als fysiek. Door niet continu op éénzelfde aspect te werken, maar afwisseling te bieden hou ik hem enthousiast en gemotiveerd. Maar het is evengoed belangrijk om de ‘knopjes’ te onderhouden en ook om de juiste spiergroepen te trainen vind ik. Met een ouder wordend paard geef ik nog extra aandacht aan het fysieke aspect, omdat ik Ulaan zo lang mogelijk fit en gezond wil houden. Kunst is wel om niet vast te houden aan een strak plan, maar flexibel te zijn naargelang zijn fysieke fitheid en noden én de omgevingsfactoren. Maar dat geldt dan eigenlijk ook weer voor elk paard. In de winter zal de training meer plaatsvinden op de accommodatie, in de andere seizoenen werken we ook verder op buitenrit. Belangrijk vind ik het dus vooral om een ‘menukaart aan mogelijkheden’ te hebben, waaruit ik kan kiezen. Globaal gezien doe ik 5x per week iets met Ulaan, waarvan 2-3x per week in het zadel, aangevuld met grondwerk. Ik inspireer je graag met mijn 'ingrediënten'!


Werken aan de lange lijnen

Iets wat ik eigenlijk nog maar recentelijk ‘ontdekt’ heb is het werken met de lange lijnen. Doordat we momenteel gestald staan op een trainingsstal voor Dravers, was afgelopen zomer mijn interesse gewekt om het lange-lijnen-werk ook eens op te nemen met Ulaan. Hij is getraind geweest voor de drafsport, dus voor hem was het niet nieuw. Des te meer is hij voor mij een goede leermeester om hiermee in vertrouwen aan de slag te gaan. Met de hulp van een stalgenootje gingen we van start. De grootste uitdaging zat voor mij in het ‘recht’ en ‘vooruit’ houden van Ulaan. Ineens nam ik een andere positie in (achter mijn paard) en zat ik in een leerfase. Hij testte af en toe hoe alert ik was, door zelf te proberen de leukste weg te kiezen of op de rem te gaan en het gras in te duiken. Oefening baart kunst en ik leerde gaandeweg ook dat een zweepje bij de hand hebben, net zoals onder het rijden, voor mijn ‘pappenheimer’ een goede stok achter de deur is om hem bij de les te houden. Daarnaast ontdekte ik ook dat ik, door de positie achter mijn paard in te nemen, een drijvende kracht moet zijn en mij terzelfdertijd te laten meenemen door hem, zoals wanneer je op een koets of sulky zit. In mijn trainingen met de lange lijnen is het sowieso ook belangrijk om voor voldoende variatie te zorgen. Ik begin meestal met een rondje op de drafbaan waarbij ik wat overgangen vraag (stap-draf-stop-achteruit), dan doen we in de piste wat wendingen/balkjes/schoudervoor. Ik eindig meestal met een klein blokje rond de stalling, een mini-buitenrit. Dat vindt Ulaan nog altijd het leukste en houdt hem ook gemotiveerd!


Longeren

Dit is voor mij vaak eerder een winteractiviteit met als doel mijn paard in beweging en soepel te houden. Mijn sessies zijn altijd kort: 15 - max 20 minuten. Galopperen is voor Ulaan aan de longe iets lastiger, dus we werken vooral aan actief werken in stap en draf. Daarbij ga ik vooral veel overgangen maken, waarbij ik bijvoorbeeld ¼ cirkel stap afwissel met ½ cirkel draf. Soms combineer ik dit ook met één of twee balkjes (meerdere kan ook), zodat hij ook aandacht moet hebben voor het opheffen van zijn voeten. Gezien mijn paard een dagje ouder wordt is het vooral belangrijk voor mij om goed over de ondergrond te waken, deze mag niet te mul of zwaar liggen. Daarnaast let ik ook goed op zijn gewrichten. Deze geraken al wat sneller overbelast. Op momenten dat ze dus een beetje vocht vast houden, ga ik longeerwerk vervangen door een andere vorm van grondwerk. Voor het longeren bestaan ook verschillende technieken en hulpmiddelen. Door de jaren heen heb ik gewerkt met de longe aan het bit, dubbele longe, pessoa-hulpteugel,... Momenteel gebruik ik een touwhalster en mijn voornaamste instrumenten door de jaren heen blijven: een longeerzweep om waar nodig bij te drijven of buiging te vragen én mijn lichaamstaal. Naast het fysieke trainingsaspect voor je paard, is longeren ook weer een vorm van communicatie. Door de juiste of net verkeerde positie in te nemen, kan je je paard in de juiste richting of buiging sturen - of net blokkeren. Daarnaast is je lichaam en energie het eerste middel wat je inzet, vóór stem of zweep, om tempowisselingen te vragen. Hoe goed en duidelijk je met je lichaamstaal communiceert, kan je ook eens testen door géén longeerlijn te gebruiken en je paard dus met andere woorden in vrijheid rond je te laten cirkelen en overgangen maken. Een leuke uitdaging!


Bodycontrol oefeningen op de grond of in het zadel

Een belangrijke waarde in mijn trainingen doorheen de jaren, zijn bodycontrol oefeningen. Vaak doe ik ze op de grond, soms zadel ik er kort even voor op of combineer ik het met een andere training. Het doel van deze oefeningen is in eerste instantie checken hoe mijn paard aan de hulpen staat. Voor een wandelpaard vind ik het belangrijk dat hij reageert op de rem en wijkt voor druk. Als alternatief voor het onderhoud van zijn spieren en balans, zet ik deze oefeningen ook gericht in. Bijvoorbeeld achteruit stappen om de achterhand te verstevigen en soepel te houden, zijwaarts stappen om alles goed te stretchen en soepel te maken. Het verzetten van de voorhand is nuttig om zijn schouders soepel te houden en terzelfdertijd gewicht op de achterhand te plaatsen. Vaak zijn dit heel korte sessies waarin ik probeer te focussen op een correcte uitvoering, zodat de oefeningen ook baat hebben voor zijn lichaam. Een leuke oefening vind ik ook het lopen van een achtje in stap/draf, waarbij ik zelf ‘buiten’ de figuur gaat staan en mijn paard met mijn lichaamstaal stuur om de oefening uit te voeren. Het wenden is hierin ook goed voor de soepelheid. Tot slot kunnen bodycontrol oefeningen ook zinvol zijn als de stressbestendigheid van je paard in bepaalde situaties of t.a.v. bepaalde objecten nog kan verbeterd worden. In de besloten omgeving van een piste kan je op een veilige manier leren om de controle over je paard te houden.

 
Achteruit stappen (links) - achterhand verzetten (rechts)

 

Conditietraining op de weg of op de drafbaan

Deze training vind ik belangrijk om ervoor te zorgen dat mijn wandelpaard een grotere tocht fit kan doorlopen. Momenteel wijd ik hier gemiddeld wekelijks een half uurtje aan en laat ik alle gangen aan bod komen. Afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden, gebruik ik de drafbaan op de accommodatie of gebruik ik mijn buitenrit als training. Voor zijn pezen en gewrichten, vind ik het namelijk ook belangrijk af en toe op het harde te stappen en te draven. Als je houdt van ‘meten’, kan je voor dergelijke trainingen ook werken met een hartslagmeter of GPS om jullie prestaties te tracken. In bijvoorbeeld de Drafsport en Endurance zijn dit vaak gebruikte tools!

 

Dressuurtraining 

Gemiddeld 1x per week gaan Ulaan en ik dressuurmatig aan de slag. Meestal is dat in de piste, maar afhankelijk van de omstandigheden, kan het ook zijn dat ik dressuuroefeningen meeneem op de drafbaan of op buitenrit. Voor mijn wandelpaard heb ik het al altijd heel belangrijk gevonden zijn spieren goed te onderhouden. Tenslotte moet hij op een dagtocht of zelfs meerdaagse, vele uren het gewicht van ruiter, zadel en eventuele bagage meenemen. Uit respect voor mijn paard, vind ik het dus belangrijk dat hij soepel is en zijn spieren goed ontwikkeld zijn. Goede rugspieren, beginnen bij goede buikspieren (net zoals bij de mens). Daar besteden we dus veel aandacht aan in onze trainingen door het rijden van overgangen in alle gangen, balkjes lopen en dat allemaal met een correcte houding. Dat wil zeggen, gedreven vanuit de achterhand die actief werkt en onder treedt. Oefeningen zoals achteruit stappen, nemen we tegenwoordig ook bewuster mee. Ulaan is een Draver met vrij lange achterbenen. Dit wil zeggen dat zijn bouw het voor hem uitdagend maakt om zijn bekken goed te kantelen en zijn achterhand onder te brengen. Daarnaast besteden we in ons werk ook aandacht aan een recht lichaam wat zowel links als rechts een gelijkmatige buiging kan maken. Zowel op rechte lijnen als wendingen, moet het paard soepel kunnen bewegen. Dit vertaalt zich dus ook in een gelijke bespiering links en rechts, wat overigens ook van belang is voor een passend zadel. Nu gooi ik in deze alinea met vrij veel specifieke termen... Deze zijn ook niet zomaar in mijn vocabularium geslopen. Sinds ik Ulaan heb, volgen we ook les om dressuurmatig ondersteund te worden. Met periodes was dat wekelijks, momenteel zitten we met een interval van 1x per 2 weken. Het feit dat er iemand meekijkt om de puntjes op de ‘i’ te zetten, helpt voor mij (en veel ruiters) enorm. Dit kan zowel gaan over de communicatie met mijn paard, als mijn houding, als wat voor hem fysiek belangrijk is om aandacht aan te besteden. Tussen de lessen in werk ik dus gemiddeld nog 1-2x op mezelf dressuurmatig.


Buitenrit

Tot slot en waar we het allemaal voor doen, een buitenrit zit sowieso wekelijks in ons programma. In de winter is dit eerder 1x per week, omdat de weersomstandigheden en vooral het daglicht dit minder toelaten. In de zomer gaan we 1-3x per week op buitenrit. Soms neem ik dan wel wat conditie- of dressuurtraining mee, maar sowieso gaan we minstens 1x per week gewoon relaxed wandelen. Met ons tweetjes of gezellig kletsend in goed gezelschap. Dat aspect is heel belangrijk voor ons beiden om het evenwicht te bewaren in alles wat we doen! En uiteraard gaan we ook af en toe op verplaatsing de omgeving gaan verkennen. Zo is een strandrit een vaste waarde die jaarlijks een aantal keer terug komt!


Variatie van spijs doet eten, voor Ulaan en mij is het belangrijk in ons teamwork om afwisseling te voorzien. Het leuke is dan ook dat ik op verschillende vlakken een evolutie zie en dat de dingen hand in hand gaan. Als ik op de grond bepaalde dingen versterk of verfijn, pluk ik daar vaak onder het zadel ook de vruchten van. En waar hij in de dressuurtraining sterker wordt, worden zijn balans en mijn zit ook stabieler op diverse ondergronden op buitenrit. Voor mij is dus de sleutel om verschillende dingen te doen, máár wel telkens met dezelfde focus: alles kadert in mijn doel om een veilig en gezond wandelpaard te hebben! 

Heb jij een weekschema voor jou en je paard? Hoe ziet dat er uit? Laat het zeker even weten in de reacties onder deze post!

Groetjes, namens Ulaan en mezelf,
Ivy


Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar met Orror

Dubbel Draverplezier

Op welke kosten reken ik voor mijn wandelpaard?