Op welke kosten reken ik voor mijn wandelpaard?

 


“Paardrijden, dat is wel een dure hobby zeker?” Ook al is het hebben van een paard al lang niet meer iets voor de elite, het is een perceptie die leeft en dus een vraag die paardenmensen vaak krijgen. Misschien ben jij wel een paardenliefhebber die om die reden twijfelt om zelf tot de aanschaf van je eerste paard over te gaan. Of misschien ben je ouder van een paardengek kind, en stel je je dezelfde vragen. In dit artikel geef ik je graag wat inzicht in de voornaamste kosten.

Recreatief wandelpaard

1000-5000€

Stalling

150-350€ / maand

Hooi (indien niet inbegrepen in stalling)

50-60€ / maand

Krachtvoer (indien niet inbegrepen in stalling)

15-20€ / 20 kg 

Hoefsmid

40€ (bekappen) - 

90€ (vierkant beslag) / ± 8 weken

Dierenarts 

50€ / visite

Vaccinaties

50€ / 2x / jaar

Ontworming

25-30€ / 3 maanden

Tandarts

100€ (gemiddeld 1x / jaar)

Osteopaat (optioneel)

100€ / sessie

Hoofdstel

100-150€

Zadel

500-2500€

Winterdeken (optioneel)

100-200€

Les

30-50€ / u

Onderhouds- en verzorgingsproducten: manenspray, hoefvet, lederzeep en -vet, vliegenspray,...

15-30€ afhankelijk van product en merk

Van waar komen nu die verschillen in prijsmarges bij sommige kosten?
Graag geef ik je verder inzicht in de factoren die hier invloed op kunnen hebben.

Bron: Dreamstime

Het paard zelf
Paarden heb je in alle soorten, karakters, afstamming maar ook leeftijd en graad van africhting. Dit heeft uiteraard een invloed op de prijs van het paard. Een veelbelovend jong dressuurpaard zal vermoedelijk voor een hogere prijs verkocht worden dan een paard wat er zijn sportcarrière heeft op zitten. Anderzijds zal je waarschijnlijk voor een paard van gemiddelde leeftijd (8-12 jaar), wat zijn sporen al verdiend heeft als wandelpaard, meer betalen dan voor een jong paard wat nog niet is afgericht. Leeftijd en mate van training, kunnen dus een invloed hebben op de prijs van een paard. 

Om het nu concreet te maken met bedragen: een Draver die niet (meer) geschikt is voor de koers, zal je vaak al voor 1000-1500€ kunnen vinden. Met daarbij in de kantlijn dat je zelf nog tijd en eventueel geld (les) zal moeten investeren om hem/haar verder om te scholen naar rijpaard. Voor een recreatiepaard (wandelen of hobby-sport) van gemiddelde leeftijd en africhting, kan je dus rekenen op een budget van 1000-5000€. Heb je als recreant meer competitieve ambities en zoek je een paard wat kan voldoen aan je verwachtingen in de spring- of dressuursport, dan trek je mogelijks een budget van 5000-10000€ uit. Professionele ruiters gaan vaak paarden zoeken in een segment van 25000-50000€ of meer. 

Mijn mening bij de aanschaf van een paard is: stel je doel met je paard helder (lees hierover zeker eens terug in ankerpunt 1). Wees realistisch in je eigen kunnen en ambities en kies van daaruit een paard wat bij je past. Een kant en klaar paard kopen met alle knopjes er op, bestaat niet. Elke combinatie legt weer samen een weg af. Het budget wat je eventueel uitspaart in de aanschaf van je paard, kan je dus besteden aan lessen met je paard.

Stalling
De stalling voor je wandelpaard, is vaak een maandelijkse uitgave en in grootorde afhankelijk van hoeveel comfort je wil voor je paard, voor jezelf en hoeveel je zelf wil doen. Sommige stallen hebben een vaste formule, op andere stallen kan je in overleg met de staleigenaar bepalen hoeveel je eventueel zelf bijdraagt in de verzorging en het onderhoud. Om de extremen even te schetsen: staat je paard op een weide met schuilhok en verder beperkte accomodatie (b.v. een buitenpiste die niet het volledige jaar berijdbaar is, geen kantine, geen sanitair,...) dan zal je waarschijnlijk een maandelijks bedrag van 150-200€ betalen, afhankelijk van hoeveel je zelf doet. Sta je op een stalling met een goede binnen- en buitenbak, binnenstal en weidegang, sanitair,... dan zal je voor een all-in formule vermoedelijk ergens tussen 350-400€ moeten uittrekken. Draag je zelf ook bij in de dagelijkse werkzaamheden, zijn er mogelijks ook opties om ergens tussen de 200-300€ te landen op zo’n stalling. 

Misschien heb je de mogelijkheid om je paard aan huis te houden of in eigen beheer op een weide. Dan valt de huur op een stalling uiteraard weg en reken je mogelijks op een duurdere hypotheek voor je woning of op de pacht (huur) van een weide. Daarnaast heb je sowieso de basiskost van ruw- en krachtvoer en mogelijks ook kosten voor het plaatsen en onderhouden van je omheining, onderhouden van je weide (maaien, bemesten, kalken,...) etc.

Voeding
Maak je gebruik van een all-in formule op stal, dan zal het ruwvoer (hooi/voordroog) van je paard sowieso inbegrepen zijn in de prijs en vaak ook het krachtvoer. Maak je zelf graag de keuze wat je paard krijgt, afhankelijk van zijn leeftijd, mate van werk,... dan kan je er baat bij hebben om zelf voor je krachtvoer te zorgen. Voor een zak van 20 kg kan je afhankelijk van de samenstelling rekenen op 15-20€. Om een voorbeeld te geven: zelf doe ik ongeveer een 3-tal weken met zo’n zak en daarvan krijgt mijn paard 2 porties per dag (½ voederschep x2). Dit is dan overigens niet zijn ‘volledige’ maaltijd, ik combineer verschillende en aanvullende voeders in één maaltijdbeurt.

Materiaal
Voor je paard zijn er aankopen die je (normaal gezien) eenmalig doet zoals een zadel en een hoofdstel, maar ook basisuitrusting zoals een halster, zadeldek of mogelijks een deken. Bij zo’n aankopen is het mijn mening dat goedkoop vaak duurkoop is. Beter kan je investeren in bijvoorbeeld een degelijk en passend (of aanpasbaar) zadel in kunststof of leder, nieuw of tweedehands (lees zeker ook mijn artikel over zadels). In hoofdstellen heb je ook verschillen in kwaliteit van materiaal. Hoe beter het leder, hoe langer je je hoofdstel (mits onderhoud) kan in gebruik houden. Naast deze ‘duurzame’ aankopen, zal je ook nog rekening moeten houden met onderhouds- of verzorgingsproducten. Denk hierbij aan een ontklit-spray, hoevenvet- of olie,... voor je paard, maar ook de producten om je leder te onderhouden.

Als ruiter heb je als basismateriaal een helm (cap) nodig en laarzen of veilige schoenen met een hak (om te vermijden dat je voet door de beugel schiet). Voorkeur voor een paardrijbroek, jeans,... is persoonlijk.

Zowel het materiaal voor paard als ruiter is de laatste jaren enorm modegevoelig geworden en de keuzemogelijkheden zijn immens! Je kan volledige setjes kopen waarbij jouw outfit afgestemd is op die van je paard. Naast de basisinvesteringen die hierboven vermeld zijn, kan je dus in de accesoires daarrond zo gek gaan als je zelf (al dan niet) wil 😉 Zelf hou ik er ook wel van als alles wat op elkaar afgestemd is. Toen ik mijn paard kocht, vond ik het leuk om veel rode accenten te leggen bij zijn mooie zwarte kleur. Door de jaren heen is het voor mij dus een speurtocht om voor rode elementen te gaan, in combinatie met zwart of bruin. Het springt in het oog, maar het toomt de keuzemogelijkheden toch wat in 😎😁

Verzorging
De verzorgingskosten horen tot slot ook in het ‘basis-budget’. Hoewel tarieven kunnen verschillen qua regio, zo zal een vierkant beslag in Nederland vaak meer kosten dan in België, zijn deze kostenposten iets meer straight forward. Het is dus vrij makkelijk om vooraleer je een paard aanschaft, op jaarbasis te weten waar je aan toe bent. Uiteraard moet je wel rekening houden met onverwachte situaties en dierenartsbezoeken. Voor dieren kunnen je geen 'ziektezorgverzekering' afsluiten, dus de kosten kunnen snel oplopen. Mijn advies is om een potje aan te leggen met een reserve hiervoor (idealiter 1000-2500€).

Bron: fergusthehorse.com

Wil je de sprong wagen en je eerste eigen paard kopen? Maak dan op voorhand je budget: hoeveel kan ik maandelijks besteden, hoeveel reserve heb ik voor de aanschaf van paard, materiaal maar ook noodsituaties? Op die manier kan je naar mijn mening ook keuzes maken (o.a. voor huisvesting), die uiteindelijk voor je paard en voor jezelf duurzaam zijn. Hoe staat het met andere prioriteiten, zoals je eigen huisvesting, maar ook reizen, shoppen, uitjes,..? Kiezen voor een paard/dier is a way of life en mogelijks komen er in je leven momenten waar je even voorrang moet geven aan de zorg voor je dier. Ben je hier klaar voor? Ja? Super! Laat je dan tot slot begeleiden door iemand die jouw kunnen en dat van het paard kan inschatten en mee kan beslissen of jullie een match zijn om samen als team op wandel te gaan (of eender wat je doel is). Geniet van de zoektocht en laat het zeker weten in de reacties als deze blog je over de streep heeft getrokken!

Groetjes, namens Ulaan en mezelf,
Ivy


Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar met Orror

Dubbel Draverplezier